DÖVME SUCUK NEDİR ?

Sivrihisar ve köylerinde yetiştirilen büyük baş hayvanlar, Sivrihisar dövme sucuğu yapmak üzere entegre mezbahalarda veteriner kontrolünde, İslami usullere uygun kesilerek soğuk hava depolarında 24 saat dinlendirmeye alınır. Daha sonra uzman kasaplar eliyle bu etler, kemik ve sinirlerinden ayrıştırılarak kıyma haline getirilir. Eskiden teknolojinin, kıyma makinesi ve elektriğin olmadığı zamanlarda dedelerimiz etleri parçalayarak o günkü şartlarda dövme usulü ile kıyma haline getirmişler. Bu kıymalardan yapılan sucuğa dövme sucuk denmiş.

Eski usul Baharatının kıymaya tahta teknelerde elle yoğurarak karıştırılması sucuğu lezzetinin püf noktası tatbiki. Doğal beslenmiş dana etinin önemde büyük. Baharatın kıvamı miktarında çok önemli aslında bu gelenek bizde asırlardır ecdattan kalma bir miras.

Türk Patent ve Marka Kurumuna yapılan tescil başvurusu ile yöremiz lezzetlerinden meşhur Sivrihisar Dövme Sucuğu Coğrafi İşaret Tescil Belgesi aldı.